Äta Ute | Lund
Fredag 26/12 2025 | v. 52
Fredag 26/12 2025
☰ Meny
Mat & Destillat
Kvällstid hyllar köket skånska råvaror med klassisk teknik och modern finess: torsk med spetskål & dillsmör, långbakad sidfläsk “porchetta‑style” och skogen‑på‑paus i form av svampcrème brûlée. Cocktailbaren destillerar egna kryddessenser och blandar signaturen “Grapefruit Old Tom”. Vinlistan är ett kärleksbrev till Bourgogne, men naturvinshyllan lockar de nyfikna. Avrunda med äppelkaka på must från Kivik och tonkaillglass. Välkommen till en kväll där hantverk, historia och höga smaker möts!Boka bord: ring 046‑12 80 00
Restaurang VED
Vedugnen brinner het på kvällarna och bakar pizzor toppade med pecorino, charktunna skivor och tryffelhonung. Mellanrätter som grillad portobello med misocrème och flankstek med chimichurri rullar ut i snabb takt. Baren häller amaro‑spritz och naturviner på tapp medan DJ spelar soul från vinyl. Husets tiramisu sveps i kunglig kakao och serveras bordside.Boka bord: ring 046‑15 76 46
Masala Kitchen
Kvällsmenyn bjuder sharing‑plates: tandoori king prawns, butter paneer sliders och kerala fish curry. Baren skakar chai‑old‑fashioned och lördagskvällar gästspelar bollywood‑DJ. Dessert? Gulab Jamun med saffransglass.Boka bord: ring 046‑211 18 40
Klostergatan
När mörkret faller förvandlas den ljusa bistron till vinbar med 400 etiketter på glas – allt från uppkäftig pet‑nat till mogen Bordeaux. Kvällsmenyn kretsar kring svenska råvaror i fransk skrud: råbiff med tryffelcrème, smörstekt gös med brynt smör‑hollandaise och en legendarisk crème brûlée som knäcker bredvid fönstret. Sommelieren berättar anekdoter ur flaskans ursprung och fredagar lockar DJ‑set till baren. Dessertvagnen rundar av med chokladfondant och armagnac. Välkommen att låta vin och vänskap mötas vid vita dukar!Boka bord: ring 046‑14 14 83
V.E.S.P.A.
Hos V.E.S.P.A Lund bjuds du på äkta italienska smaker i en varm och välkomnande atmosfär. Ta med dina kära och njut av klassiska rätter – pizza som i Rom, en riktig Carbonara, hemlagad Lasagne, smakfull Antipasti, hantverksöl från Dolomiterna och viner från Italiens många vindistrikt – allt tillagat och serverat med omsorg och hjärta. Att äta och dricka på V.E.S.P.A är som att ta en tur till Italien. Här är alla välkomna – familjer, vänner, nyförälskade eller gamla bekanta!Boka bord: ring 046‑211 66 40
M.E.A.T.
På kvällen tar kolgrillen över hela showen: tomahawk för två, rökt short rib och en vegansk aubergine‑steak rubbad i miso. 24 fatöl, bourbonbar med rökklocka och AW‑planka från 16.00 gör stället livligt. Lördagsnätter stänger köket sent efter “Steak‑DJ‑session” där beats mixas med doften av grill. Välkommen att höja köttpulsen och låta röken viska Texas‑svenska toner!Boka bord: ring 046‑12 78 65
Smakverket
När museet stängt tänder Smakverket levande ljus under originalskisser av Matisse och serverar “Art Dinner”: fem rätter inspirerade av pågående utställning – tänk havskräfta med citrusakvarell, rådjursfilé med rödbetspigment och dessert som en Mondrian‑kaka i choklad. Sommelieren parar skånskt naturvin och fredagskvällar rullar jazztrio in bland statyerna.Boka bord: ring 046‑12 04 50
Gattostretto
Kvällsservicen flödar av italienska spontantäter: burrata med blodapelsin, pappardelle cinghiale och bistecca Fiorentina att dela. Vinlistan är ren kärlek till Italiens små producenter – orange, pet‑nat och barolo trängs om uppmärksamheten. DJ spelar 70‑tals‑funk från Napoli och desserten, en pistage‑tiramisu, skrapas ur formen direkt vid bordet. Benvenuti – låt det lilla kvarteret bli er Piazza för kvällen!Boka bord: ring 046‑12 50 25
Gambrinus Grand Hotel
När kristallkronorna tänds i Gambrinus serveras en klassikerparad: löjromstoast, stekt skånsk gåslever, helstekt entrecôte med örtsmör och Grand Hotel‑glass från 1899‑recept. Pianobaren spelar evergreens och vagn med franska ostar rullas fram likt ett elegant eko av sekelskiftet. Vinlistan är lika tjock som lundensisk akademisk avhandling och sommelier lotsar dig gärna. Grand Dessert‑buffé på lördagar är smått legendarisk. Välkommen till en kväll med silverklockor och tidlöst sorl!Boka bord: ring +46 46-280 61 00